Sverige internetapotek Med Stockholm
'

Halmtak på backstugan i Ingeborrarp

Halmtak på backstugan i Ingeborrarp

 

 

Under april slog vädret om och plötsligt blev det säsong för oss taktäckare. Det är alltid lika roligt när man startar upp, ofta har våra kunder väntat på oss en stund (arbetena bokas ofta långt innan).

 

För vår del har vi fortsatt med ett projekt vi började med 2014. Backstugans tak på Ingeborrarpsgården var i stort behov att täckas om, det hade börjat läcka både här och där. Efter gamla metoder så lade vi då om ett ”sti”, alltså en del av taket. Det var ofta så man gjorde förr, man reparerade det som behövdes och lät det övriga vara till nästkommande år. Vi var tvungna att ta halva taket på grund av läckagerisken, den andra delen lägger vi om i år.

 

Materialet är råghalm som binds med järntråd och träraftar (långa vidjor som har till uppgift att hålla halmen på plats), allt för att efterlikna det gamla tillvägagångssättet. Sedan skärs taket ner något så man får en slät yta. Till sist lägger man ett tjockt lager med råghalm på nocken, som hålls på plats med hjälp av kluvna ekträ, så kallade nockaträ.

 

För min del är det extra roligt att ta mig an backstugan, då det har blivit lite av ett familjeprojekt. Den brann ner på 1950-talet och byggdes sedan upp av min far i mitten på 1970-talet med gamla material och med gamla hantverksmetoder. På 70-talet var det rätt ovanligt att hålla på med byggnadsvård (tyvärr försvann många hus i den allmänna rivningshysterin vi hade då), trots det så valde hembygdsföreningen att rekonstruera backstugan på bästa sätt.

 

Nu återstår ett par dagars arbete, sen är taket klart.

 

 

Nils-Anders Nilsson, Timmer och Tak