Sverige internetapotek Med Stockholm
Revolution Slider Error: Slider with alias husethuset2016 not found.

Maybe you mean: 'home'

Välkomna till husethuset den 5 juni kl 11. Dela gärna vårt event på facebook och följ oss på #husethuset @byggnadsvardiskane

GÅR DU I BYGG- & RENOVERINGSTANKAR? BESÖK OSS DEN 5 JUNI OCH RÅDFRÅGA HANTVERKARE, ARKITEKTER & MATERIALLEVERANTÖRER

HusetHuset ger allmänheten möjlighet att under en dag i en fantastiskt inspirerade miljö få träffa riktiga hantverkare, arkitekter, producenter och byggnadsantikvarier. Det kommer att hållas föredrag, utföras demonstrationer och svaras på frågor på tema hus, hantverk och byggnadsvård.

Det finns ett ökande intresse för hållbarhet i samhället idag, även vad gäller byggande. Nätverket BEVIS verkar för att vårda vårt gemensamma kulturarv istället för att riva och bygga nytt och att använda hållbara och beprövade material och metoder inom byggnation. BEVIS har funnits i 15 år och består av ett trettiotal företag som verkar inom byggnadsvård. Tillsammans har vi en fantastisk bredd med allt från arkitekter, producenter och projektörer till murare, taktäckare, plåtslagare och byggnadsantikvarier.

Genom personliga möten och inspirerande samtal hoppas vi under HusetHuset-dagen kunna sprida kunskap, väcka intresse och knyta nya kontakter. Medlemsföretagen kommer att vara på plats för att besvara frågor utföra praktiska demonstrationer av olika hantverk. Exempel på föredragsteman som hålls under dagen är “Bruk & Murverk på Klåverödsgården”, “Den tegelmurade skorstenen”, och “Veranda och orangerier”. Föredragen är i huvudsak generella i sitt innehåll men knyter emellanåt specifikt an till Klåverödsgården.

Detta är andra gången BEVIS arrangerar HusetHuset. Platsen för årets arrangemang är den vackra och välbevarade Klåverödsgården mitt uppe på Söderåsen.

Gården byggdes år 1845 i samband med Laga skifte av Johanna Persdotter och Jöns Pålsson. Sedan dess har gården genomgått ett antal förändringar och under olika perioder fungerat som både permanentbostad och sommarnöje. 1964 flyttade en familj från Stockholm till den numera avstyckade huvudbyggnaden. Ulla Tengberg har bott i huset sedan dess. Idag fungerar huset som ett generations- boende där Ulla bor i ena delen av huset och hennes äldsta dotter Anna Tengberg bor i den andra halvan tillsammans med sina barn.

Ulla Tengberg är konstvetare och har ett stort arkitekturintresse. Hon har gjort mycket efterforskningar i husets historia. Anna Tengberg är fönsterhantverkare och byggnadsvårdare.

Tillsammans har familjen genom åren, med varsam hand och stor respekt och förståelse för traditionella material och tekniker, anpassat byggnaden till sina behov. Mangårdsbyggnaden har till stor del fått behålla sitt ursprungliga materialromantiska 1800-talsuttryck. Men det finns även spår av senare tider som t.ex. den kände trädgårdsarkitekten Sven Hermelins gestaltning av trädgården. 

Är ni från pressen och vill veta mer? Se eventets pressida.

Föredrag & Föreläsningar

  • Taket på ditt hus – Nisse, Ni & Wi Timmer och Tak
  • Bruk och murverk på KlåverödsgårdenOscar, Målarkalk
  • Tegelmurade skorstenarJanne, Mattiassons Kakelugnsmakeri
  • Verandor och orangerier – Hylta, Bjartmar & Hylta Arkitekter
  • Klåverödsgårdens historia – Ulla Tengberg, värd
  • BeslagtagenFredrika, Kullabygdens byggnadsvård

Plats

Klåverödsgården 1681, SE-268 76 Kågeröd, Sverige

GPS: 56.0341205, 13.164287

Köp biljett redan idag!

Deltagande är belagt med en avgift på 150kr per person (200 kr/familj). Betala avgiften till vårt Swish-konto eller Banggiro.

:: Swish 123-453-86-25
:: BG 5526-2414.

Glöm inte att nämna ert namn så vi vet vem det gäller.

Har ni frågor?

Skicka ett mail till info@bevis.nu eller ring 0706 82 72 00